Американската фотоагенция Getty Images заплаши да съди технологична компания, като я

...
Американската фотоагенция Getty Images заплаши да съди технологична компания, като я
Коментари Харесай

Getty Images съди фирма за изкуствен интелект за незаконно „копиране“ на снимки

Американската фотоагенция Getty Images заплаши да съди софтуерна компания, като я упрекна в нелегално прекопирване на милиони нейни фотоси, които са употребявани в инструмент за изкуствен интелект, осведоми Агенция Франс Прес. Getty, която популяризира стокови изображения и новинарски фотоси, в това число тези на Агенция Франс Прес, упрекна Stability AI, че се възползва непозволено от нейните фотоси и тези на нейните сътрудници.

Stability AI ръководи инструмент, наименуван Stable Diffusion, който разрешава на потребителите да генерират смесени изображения от текст от няколко думи, само че компанията постоянно употребява материали, които извлича от интернет без позволение. Въпросът за авторските права към момента е предмет на разногласия, като създатели и художници настояват, че инструментите нарушават тяхната интелектуална благосъстоятелност, а компаниите за изкуствен интелект считат, че са предпазени от разпоредбите за „ почтена приложимост “.

Инструменти като Stable Diffusion и Dall-E 2 набраха известност през предходната година, като бързо се трансфораха в международна сензация с неуместни изображения в стила на известни художници, заливайки обществените медии.

Тази възходяща гласност обаче притегли вниманието и на художници, фотографи, въобще разнообразни създатели и техните юристи. Stability AI към този момент е изправена пред групов иск в Съединени американски щати, заведен предходната седмица от трима художници, които настояват, че авторските им права са били нарушени.

Getty заяви, че е почнала правосъдно произвеждане във Върховния съд в Лондон.

„ Позицията на Getty Images е, че Stability AI нелегално е копирала и обработила милиони изображения, предпазени с авторско право “, се споделя в изказване на компанията.

Getty Images съобщи, че е предоставила лицензи, съобразени с потребностите на компаниите, които желаят да образоват модели на изкуствен интелект.

„ Stability AI не е потърсила подобен лиценз от Getty Images и вместо това, съгласно нас, е избрала да пренебрегне използвани благоприятни условия за лицензиране и дългогодишната правна отбрана, преследвайки своите лични търговски ползи “, безапелационни са от известната американска фотоагенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР